Tętniczki wnikające do miazgi dzielą się dalej na naczynia przedwłosowate a następnie na naczynia włosowate. Tworzą one splot w okolicy odontoblastów.
W miazdze pomiędzy naczyniami znajdują się anastomozy (tętniczo-tętnicze, tętniczo-żylne i żylno-żylne) mające znaczenie dla utrzymania równomiernego odżywienia tkanki, w przypadku gdy dojdzie do zaczopowania jednego z głównych naczyń.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka
Co warto wiedzieć o próchnicy?
Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.
Zęby_człowieka Budowa anatomicznaedytuj
W przypadku chorób przyzębia w wyniku recesji dziąseł odsłania się korzeń anatomiczny, a więc korzeń kliniczny może być bardzo skrócony.
Próg kanału korzeniowego (limen canalis radicis dentis) jest to wystająca w obrębie kanału korzeniowego, blisko komory, część zębiny (np. na środkowym górnym siekaczu wystaje na ścianie dystalnej i mezalnej). Może stanowić przeszkodę przy zgłębnikowaniu i oczyszczaniu kanału.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka